HOLOVERSUM

Tussen poëzie en religie staat een gelijkheidsteken.
— William Blake

Holoversum - Het begin der tijden, acryl op doek

Holoversum is een Gesamtkunstwerk (naar Richard Wagner) waar verschillende kunstdisciplines een geheel vormen. In het geval van Holoversum komen er in aanmerking: schilderkunst, beeldhouwkunst, poëzie, dans en muziek. Een bundel van de Belgische poëet Claude van de Berge, geïllustreerd door Irène Philips, bejubelt het leven, de dood en de liefde die er boven uitreikt. Dit thema komt overeen met de bijzondere gevoeligheid van de schilderes en beeldhouwster Irène Philips. Sinds het prille begin van haar kunstenaarsschap is ze geboeid door de poëtische zang van de natuur. Sprokkelhout en boomstronken verkrijgen in haar handen een nieuw leven. Wanneer beschilderd ontpoppen ze zich als gedaantes van menselijke wezens. Een man en een vrouw, een synthese van hun soort, zijn daaruit ontstaan. Wederzijds op zoek naar elkaar zijn ze de obsessionele wezens geworden die de verbeelding van de kunstenares bevolken. Hun verschillen en hun vereenzelviging symboliseren een universele liefde die de menselijke liefde overstijgt om er terzelfder tijd deel van uit te maken. Met behulp van deze silhouetten creëert Irène Philips een magisch universum die zich afstemt op de natuurelementen en de door de mens samengestelde wereld.
Holoversum is geëvolueerd naar een monumentale installatie. De tentoonstelling, die in het CCM van Moeskroen doorgaat van 28 januari tot 26 februari 2012, zal bronzen en plaasteren sculpturen tonen omringd door beschilderde stukken hout, monumentale schilderijen, aquarellen, inkttekeningen, gouaches, dit alles in ruimte, licht & muziek geplaatst. De intense spiritualiteit die dit geheel inspireert zal zijn hoogtepunt kennen via dans en een poëtisch woordritueel.
Een nieuwe dichtbundel, Chemin du vent van Philippe Mathy met tekeningen van Irène Philips, wordt gepresenteerd tijdens de poëzienamiddag op zaterdag 11 februari 2012.
Een boek, geschreven door Jacqueline Guisset (Doctor in de kunstgeschiedenis), vergezelt het project als getuige voor de toekomst. Deze uitgave zal een supplementaire en blijvende dimensie geven aan het project Holoversum.
— Jacqueline Guisset, 2011

VERNISSAGE en DANSVOORSTELLING
op 27/01/2012 om 19u

POEZIEVOORDRACHT op 11/02/2012 om 16u
met Philippe Mathy, Marc Dugardin

Holoversum - De Doortocht, acryl op doek
Holoversum 2012: Expo - Tentoonstelling
Holoversum 2012: Danse au vernissage - Dans op de vernissage Holoversum 2012: Danse au vernissage - Dans op de vernissage Holoversum 2012: Danse au vernissage - Dans op de vernissage
Holoversum 2012: Expo - Tentoonstelling
Holoversum 2012-De Gevangene Holoversum 2012-Beeldenreeks Holoversum 2012
 
 
 
· terug naar de beginpagina · · sitemap · ·