Mens, Mythen & Kosmos

Tentoonstelling van
Irène Philips
Edmond Dubrunfaut
JP Van den waeyenberg

Irène Philips werkt uitsluitend rond de interpretatie van de mythe van Pegasos. Dit thema wordt uitgebeeld in twee- en driedimensioneel werk : de geboorte van Pegasos (brons), Pegasos’ droom (keramiek), Pegasos’ innerlijke dialoog, Pegasos, Medusa en de waterwezens, Medusa’s visioen (polychroom hout)... Zij publiceert ook een boek "Amnesie" (het verhaal dat vergeten is maar dat steeds terugkomt en eigentijds blijft door zijn thematiek), een reïnterpretatie van de mythe van Pegasos met tekst van Marie-France Liégeois en met veertien illustraties. Deze zijn uitgevoerd in tempera en worden samen als één groot werk getoond.

panoramabeeld van de tentoonstelling

De grote mythen

De mythe is een verhalende overlevering die betrekking heeft op de godsdienst en de wereldbeschouwing van een volk. Nog vóór Homeros en Hesiodos hebben de Grieken het gelaat van hun goden, hun geschiedenis, hun avonturen en hun onderlinge betrekkingen willen verduidelijken. Daarom hebben zij wonderlijke verhalen uitgedacht waarin de lotgevallen aan de mensen de werking van de wereld en van de goden uitlegden. Het aantal mythen is bijna eindeloos. Op de tentoonstelling komen vooral de mythen rond het gevleugelde paard Pegasos en zijn ruiter Bellerophon aan bod. Pegasos ontsproot uit het bloed van de door Perseus onthoofde Medusa. Bij latere dichters werd Pegasos het rijdier van de Muzen. Eerst in nieuwere tijd werd hij beschouwd als het ros waarop de dichters de werkelijkheid ontvluchten. Bellerophon, zoon van Glaukos, verliet Corinthe onder een wolk nadat hij enkele moorden had gepleegd. Bij de koning van Tirijns werd hij valselijk beschuldigd van een poging diens vrouw ter verleiden. Aan de koning van Lycië werd gevraagd hem te doden. Hij moest verscheidene onmogelijke opdrachten uitvoeren. Met behulp van het godenpaard Pegasos overwon hij de Chimaira. Vervolgens moest hij strijden tegen de Amazonen en tegen de Lyciërs. Hij overwon ze echter allen. Toen alles hem leek mee te zitten, matigde Bellerophon zich aan een vlucht naar de Olympos te ondernemen, alsof hij een god was. Maar Zeus stuurde een horzel die Pegasos onder de staart stak, waardoor hij steigerde en Bellerophon roemloos ter aarde wierp…

Medusa's visioen

Het project in het kader van Furament 2005

Het thema van Furament 2005 is "Het paard in de Kunst". Zonder veel nadenken ziet men Brabantse trekpaarden, paarden in de wei, galante dames te paard in het bos, paardenraces, de ouderwetse paardjesmolen, de 's zondags geschilderde paarden,... Sommigen durven misschien denken aan de "Blauwe paarden" van Franz Marc of de bronzen paarden van Rik Poot. Dus een thema waarmee men beslist alle richtingen uit kan. Drie kunstenaars werken in Tervuren al geruime tijd aan een project geïnspireerd door de Griekse mythologie en zo kwamen zij bij het paard met zijn mythologische dimensie. Het loopt vol met wonderlijke paarden en ruiters in de Griekse mythologie. Mythen hebben in alle eeuwen kunstenaars geïnspireerd, niet alleen tijdens de Oudheid en de Renaissance, maar ook in vorige eeuw, het volstaat Picasso en Cocteau te citeren. Ook in de 21ste eeuw zullen ze inspiratiebron blijven, spijts de dalende belangstelling in het onderwijs voor de klassieke talen.
— Hugo De Sutter.

Pegasos en het Gorgonenmasker Medusa en Poseidon
• meer foto's • • beginpagina • • sitemap •